Skip to main content

Historiek van de Pur Natur groep

MIK & PUR NATUR, KRUISEM

In 1902 start Sint-Eligius in het Oost-Vlaamse Kruishoutem. Rauwe melk wordt opgehaald bij de boeren van de omliggende gemeenten, afgeroomd en teruggebracht.

Kort na de Tweede Wereldoorlog wordt een degelijke melkerij-infrastructuur uitgebouwd onder de naam 'Melkinrichting Kruishoutem', of kortweg MIK.

MIK realiseert een breed gamma aan zuivelproducten: melk, boter, karnemelk en chocomelk. Honderden melkventers zorgen voor de verdeling en scholen en fabrieken uit de streek slaan bij MIK hun voorraden in. Het bedrijf bloeit en wordt pionier in de fabricage van natuuryoghurt.

Deze originele standyoghurt (yoghurt gerijpt in de pot zelf) is tot op vandaag terug te vinden in de supermarkt. Wanneer de kleine verpakkingen van de verschillende smaken uitgroeien tot een waar succes, drukt MIK voor goed zijn stempel op de zuivelmarkt. Vandaag staat MIK voor lekkere producten van bij ons, gemaakt met melk van bij ons. MIK is een sterke regionale speler in zuivelproducten met respect voor zijn roots, maar ambitieus om steeds vooruit te gaan in de toekomst.

In 1988 wordt het bedrijf overgenomen. Er wordt afgestapt van de klassieke activiteit van melkerij en de focus komt te liggen op yoghurt, desserten en verse kaas.

De keuze om in 1990 een biologische yoghurt op de markt te brengen was niet voor de hand liggend. Biologische eetwaren hadden het imago bij de consument van gezond te zijn, maar ze zagen er helemaal niet lekker uit.

Het merk Pur Natur wil biologische yoghurt, desserten en verse kaas op een nieuwe manier brengen:

  • De béste smaak, beter dan de klassieke A-merken
  • Een sobere, eerlijke en smaakvolle verpakking
  • 100% biologisch, geen tolerantieregels

Vandaag levert Pur Natur een belangrijk assortiment aan biologische zuivelproducten in binnen- en buitenland.

De producten worden bereid met absolute aandacht voor topkwaliteit én met respect voor de aarde, de planten en de dieren.


Pur Natur UK, London

Commerciële organisatie sinds 2006.


LACTIS PUR NATUR, SINT-PIETERS-LEEUW

pur-natur-lactis-bedrijf-01
pur-natur-lactis-bedrijf-02
pur-natur-lactis-bedrijf-03
pur-natur-lactis-koetjes

In 2010 neemt Pur Natur het bedrijf Vermeersch over en verandert het de naam naar LACTIS Pur Natur. Beide bedrijven hanteren dezelfde filosofie: kwaliteitsproducten produceren met respect voor de aarde, de planten en de dieren. Zuivelbedrijf LACTIS Pur Natur maakt unieke, Belgische producten.

De sterke merken MIK en Pur Natur met de ervaring in yoghurt en verse kaas samen met de productspecialiteit van LACTIS Pur Natur in room en verse melk, vormen dan ook een perfect huwelijk. Doorheen de jaren groeide de firma non-stop.


BUTTEREI PUR NATUR, BÜLLINGEN

butterei Pur Natur is een unieke Belgische speler in de échte trommelkarneboter.

In oktober 2013 neemt NV Pur Natur alle handelsactiviteiten van Butterei Büllingen over onder de naam van butterei Pur Natur. Hiermee behoort Pur Natur tot één van de laatste bedrijven die karnemelk produceren in Europa en is het bedrijf een unieke Belgische speler in de échte karneboter, vanzelfsprekend geproduceerd op traditionele wijze in karntonnen.

Begin 1899 werd in Büllingen een belangrijke melkerij opgericht die bestond uit 224 leden. In 1950 werd, dankzij het initiatief van boeren uit de streek, de Coöperatieve Melkerij van Büllingen-St Vith geboren. Sinds 1996 heeft de butterei het label 'Appellation d'Origine Protégée (AOP)', 'Beurre d'Ardenne' en behoort daardoor tot één van de drie Europese maatschappijen in het bezit van een oorsprongscertificaat.

Sinds 2002 beschikt zij bovendien over een certificaat voor biologische producten.


PUR NATUR FRANCE, SELLES

Commerciële organisatie sinds 2016.